Frågor och svar

Nedan finns svar på vanliga frågor

Hur snart kan jag färga om efter att ha använt Colour B4?
Omedelbart. På grund av efterbehandlingssteget (buffer, del C) får håret ett lämpligt PH-värde för att säkert kunna färgas om. Men det finns dock flera faktorer som spelar in när det gäller att förutspå hur bra nästa färgning kommer att bli. Om den tidigare hårfärgningen (eller färgningarna) har gjort håret poröst blir detta uppenbart efter användning av Colour B4. Om du vill applicera ny färg i poröst hår ska du alltid välja en halvpermanent produkt och applicera den i vått hår samt kontrollera hur färgen verkar med bara några minuters mellanrum. Poröst hår drar nämligen åt sig färgen snabbare. För att uppnå bästa resultat efter användning av Colour B4 bör du färga om håret med en nivå 1 temporär toning i önskad nyans, och låta håret vila i flera veckor innan du använder någon permanent hårfärg. Detta ger möjlighet för porositeten i håret att balanseras så att den permanenta färgen fäster jämnt.
Min frisersalong tar en förmögenhet för att korrigera och slinga om mitt hår. Kan jag använda Colour B4 för att bli av med min oönskade mörka färg och sedan gå till min salong och få mina (vanliga) slingor omgjorda direkt efteråt?
Absolut. Colour B4 är en färgkorrigeringsprodukt för hemanvändning. När du väl fått bort den oönskade mörka färgen kan du direkt gå till din salong och be dem göra nya slingor så som de normalt skulle ha gjort. Det finns ingen anledning till motsättning och kostnaden bör vara precis den samma som du normalt skulle ha betalt för dina slingor.
Mina hårtoppar har nu blivit väldigt blonda – har Colour B4 blekt mitt hår? Jag har inte haft slingor på över ett år!
Colour B4 har inte blekt ditt hår – även om du inte har haft slingor på over ett år finns tecknen efter dem fortfarande kvar. Colour B4 har bara tagit fram det gamla håret. Om du vill tona ner de blonda topparna ska du använda en halvpermanent hårfärg som är 2 nyanser ljusare än din naturliga (eller återutväxta) färg och endast applicera på de blonda delarna. Resultatet kommer att bli en mjuk version av din naturliga hårfärg.
Min blonda hårfärg är inte helt fel men jag gillar inte tonen – kan jag använda Colour B4?
Prova med en korrigering av färgtonen med Colour B4 Regular. Med den här metoden blandar du produkten, men applicerar bara 1/3 av flaskan i fuktigt hår. Kamma in produkten och låt verka i 10 minuter (istället för de vanliga 20), skölj sedan ur och efterbehandla enligt instruktionerna (för vanlig avfärgning). Använder du Colour B4 på det här sättet är det en mycket svag metod, men den är idealisk för att få bort oönskade färgtoner i blont hår.
Mitt hår var väldigt torrt innan jag gjorde mitt färgningsmisstag. Om jag använder Colour B4 kommer det då att göra det ännu värre och kan jag färga om håret direkt efteråt?
Colour B4 kommer inte (nödvändigtvis) att försämra konditionen på ditt hår, men produkten gör den inte heller bättre. Du kan använda Colour B4 men använd inte någon permanent färg direkt efteråt. Håret behöver vila. Använd istället en toning nivå 1 som bara är temporär och tvättas ur efter ca 6 tvättar (innehåller inte peroxid eller ammoniak) i håret under 4 veckor. Ge också håret täta konditionerande behandlingar. Om ditt hår känns bättre efter 4 veckor kan du gå upp till nivå 2 eller 3, dvs. permanent eller halvpermanent färg. Om du ändå väljer att använda en permanent hårfärg på torrt och poröst hår kan resultatet mycket väl bli mörkare och mer intensivt än du tänkt dig, vilket kan kräva i en ny avfärgning, så låt alltid håret vila och få tillbaka sin goda kondition.
Kan jag få gjort en permanent eller rakbehandling samma dag som jag använt Colour B4?
Teoretiskt sett kan du det (om du inte färgat om håret efteråt). Efterbehandlingen Buffer ger håret ett lämpligt PH-värde för att en permanent eller rakbehandling ska bli bra. Men både en permanent och en rakbehandling är behandlingar som är mycket stressande för håret. Därför är rådet att vänta minst två veckor innan du gör en sådan behandling efter det att du använt Colour B4.
Jag använde Colour B4 för att få bort en svart hårfärg och få tillbaka min ursprungliga blonda nyans, men även om håret inte är svart längre så är det fortfarande väldigt mörkt. Vad kan jag göra åt det?
För det första kan väldigt mörka färger kräva mer än en applicering av ColourB4 eftersom det finns mycket konstgjorda pigment som måste avlägsnas. För det andra kan ytterskiktet på blekt blont eller poröst hår färgas om man lägger på en svart färg. I svåra fall kan den här färgningen visa sig omöjlig att få bort. Det enda sättet att bedöma hur mycket färgning som skett och hur mycket pigment som kan avlägsnas är tyvärr att göra maximalt tre appliceringar av Colour B4 (Extra Strength). Om missfärgningen fortfarande sitter kvar efter detta kan det vara nödvändigt att låta färgen växa ut. Blekning kan ta bort viss färgning – men sök professionell hjälp om du väljer det här alternativet.
Jag följde instruktionerna exakt, men den bruna färg jag försökte ta bort sitter fortfarande kvar i topparna av håret.
Det låter som färgen byggts upp. När en permanent hårfärg färgats över med flera appliceringar kan den ta längre tid att ta bort. Du kan prova att använda Colour B4 Extra Strength endast på topparna (låt verka full tid, 30 minutter (Regular) och 60 minutter (Extra)). Alternativt, om den mörka färgen bara sitter allra längst ut (de yttersta 2 eller så) är det mycket enklare att inte göra ytterligare en avfärgning – utan istället få den gamla hårfärgen avklippt 3 cm.
Nu har jag använt Colour B4 två gånger och mitt bruna hår har fortfarande den varmt rödgula färg som jag försökte korrigera från början – varför fungerar det inte?
För att den rödgula färgen ÄR din hårfärg. När ditt bruna hår utsätts för peroxiden i ljusfärgningen kommer den också att ljusna det och lyfta fram en hel del varma toner. Eftersom ditt hår gjorts ljusare är den varma färg du ser egentligen ditt naturliga pigment. För att avhjälpa detta behöver du applicera en hårfärg i samma nyans som din (ursprungliga) naturliga färg. Då denna kommer att vara mörkare (eftersom ditt hår tidigare gjorts ljusare ) kommer den att täcka det varma pigment som visat sig. Alternativt kan du prova med en halvpermanent nyans med samma djup som den uppenbarade färgen – men med ask-ton. Det kan neutralisera den oönskade varma tonen du har för närvarande.
Jag har färgat om mitt hår efter att ha använt Colour B4 och det har återigen fått en riktigt mörk oönskad färg – varför har detta skett och kan jag rätta till det?
Den goda nyheten är att du kan använda Colour B4 igen – men välj Extra Strength. Säkerställ att du sköljer i 30 minutter (Regular) och 60 minutter (Extra) (istället för de föreslagna 12) och använd INTE permanent hårfärg för att färga om håret efter Colour B4. Välj istället en temporär toning nivå 1 som tvättas ut efter ca sex tvättar. Du måsta låta ditt hår vila och du måste fastställa exakt vilken färgnyans som fungerar på ditt hår innan du använder en permanent produkt. För det första, sköljde du ur Colour B4 ur håret (under anvisad tid) och använde efterbehandling (buffer)? Om inte kan de ursprungliga konstgjorda färgmolekylerna ha funnits kvar i håret. När du färgade om håret oxiderade (expanderade) peroxiden i den nya appliceringen återigen de gamla färgmolekylerna – vilket gjorde att håret blev mörkare än du ville ha det. En annan möjlighet är att ditt hår antingen är poröst (vilket gör att hårfärgningsresultatet blir mörkt och platt) eller att du väljer nyanser som kanske ser trevliga ut på förpackningen, men i verkligheten är alltför mörka för din smak.
Varför har halvpermanenta och temporära toningar föreslagits i så många fall när det gäller återfärgning after användning av Colour B4?
När man byter hårfärg måste man vara 100 % säker på att man är nöjd med den nyans man valt. Många permanenta färger ger hårda, dramatiska resultat – om du inte blir nöjd med dessa resultat måste du göra en färgkorrigering (med hjälp av Colour B4) för att bli av med färgen. Färgar du därefter ideligen om ditt hår kommer det att försvagas och till slut skadas. Halvpermanenta färger ger ett någorlunda långvarigt resultat men innehåller mindre av de starka kemikalier som finns i de permanenta motsvarigheterna. Efter en färgkorrigering är det mycket bättre att använda den här typen av färger eftersom du får ett bra resultat som försvinner gradvis över tiden. Om du tycker om det färgresultat du fått med den halvpermanenta färgen kan du bara gå upp till det aktuella märkets permanenta färg (nivå 3) – då får du exakt samma resultat men 100 % permanent. Temporära färger som tvättas ur efter ca 6 tvättar (kallas toning nivå 1) bör användas för att ge färg åt hår som behöver ’vila’. De här färgerna som ’tvättas in’ innehåller inga starka kemikalier (så håret måste färgas om efter 6 tvättar). Om ditt hår känns extra torrt efter färgkorrigeringen använder du helt enkelt temporär färg tills det återfått en god kondition, och färgar sedan om med en halvpermanent (nivå 2) eller permanent (nivå 3) produkt. Det är ofta bra att låta håret vila en månad.
Jag har använt Colour B4 och det gjorde absolut ingen skillnad på mitt färgade hår. Jag har bara fått en viss avfärgning vid hårrötterna.
Även om det inte uteslutande är fallet kan detta inträffa antingen på grund av att produkten byggs upp på hårstråets ytterskikt eller på grund av en silikonskada från tidigare produkter och färger. Om håret är täckt av kraftiga conditioners, vaxer, schamporester och stylingprodukter kan Colour B4 helt enkelt inte tränga igenom hårstråets ytterskikt och komma åt de konstgjorda färgmolekylerna. Det är därför tillrådligt att tvätta håret flera gånger med ett särskilt schampo som avlägsnar uppbyggda avlagringar (build-up), innan man applicerar Colour B4 i torrt hår. Den andra anledningen till att avfärgningen inte verkar beror på silikonskada. I många hårprodukter och färger använder man silikon och dessa är (i allmänhet) helt ofarliga för håret. Men om håret ofta utsätts för varma redskap, t.ex. lock- eller plattång, över kan silikonet nå kokpunkt och smälta. Silikonet återhärdas sedan och innesluter hårstrået i ett plastskal. Hår som skadats av silikon har en platt, syntetisk lyster och topparna är ofta burriga eller krusiga. Det finns tyvärr inte någonting som kan ta bort det här silikonet utan det drabbade håret måste växa ut. För att undvika att detta inträffar i framtiden ska du inte använda hög värme på produkter som gör gällande att de är ‘anti-urblekning’, ’urblekningsresistenta’, ’vattentäta’, ‘med ökad lyster’ eller ’färgfasta’. Alla dessa fraser hänför sig till silikonanvändning. Vanligtvis ger de jättebra resultat men du får inte använda dem i samband med mycket höga temperaturer eller mer end 230 C.